USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SÖZ UÇTU AMA TOKAT’LIMIZ HALA UÇAMADI

SÖZ UÇTU AMA TOKAT’LIMIZ HALA UÇAMADI
27-02-2014 10:55
Google News

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın Tokat Havaalanı için verdiği sözü hatırlatan Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Bekçi, Binali Yıldırımın yerine atanan Lütfi Elvan’dan verilen sözlerin yerine getirilmesini ve verilen sözler uçtuğunu ama Tokat’lının uçamadığını söyledi.

Birlik Başkanlığında basın mesnuplarına açıklamalarda bulunan Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Bekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın Tokat çevre yolu açılışında verdiği sözü hatırlattı. Başkan Bekçi açıklamasında ‘’ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Tokat çevre yolu açılışında ‘bu havaalanı Tokat’a Tokatlı’ya yakışmıyor, Tokat havaalanı yanlış yapıldığı için uçuşlara müsait bir havaalanı değil bunun içinde biz 2013 yılında kamulaştırma işlemlerini bitirip 2014 de inşaatına başlayıp inşallah 2015 yılında yeni hava alanını Tokatlı’ların hizmetine sunacağız buna söz veriyoruz’ demişti. Bizde Sayın Bakanımıza Tokat’a yeni havaalanı için verdiği sözü her platformda hatırlatarak ‘Biz verilen sözün değil, Tokatlımızın yapılacak olan yeni havalimanımıza gelecek büyük uçaklarla uçmasını istiyoruz’ demiştik. Bilindiği üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızda bir değişiklik olmuş ve Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ın yerine Sayın Lütfi Elvan gelmiştir.Öncelikle kendilerine yeni görevlerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biz biliyoruz ki Sayın Bakanımız Binali Yıldırım ’ın Tokat’lı hemşehrilerimize verdiği sözü yeni Bakanımız yerine getirecektir. Tokat’ta havaalanıyla ilgili güzergah belirlenmiş, yeni havaalanının yapılacağı yönler tayin edilmiş, bütün altyapı hazırlanmış fakat ufak bir kamulaştırma bedeliyle havaalanımız olumsuz bir havaya bürünmüştür. Şuanda birtakım çevreler bu havaalanının yerinin tekrar değişmesi noktasında bir takım kulisler içerisinde olmalarına rağmen biz diyoruz ki Tokat için Tokatlı için en güzel yer, en güzel güzergah seçilmiş olup kamulaştırma bedelleri 30-40 trilyon gibi bir rakam devletimiz için büyük bir rakam değil. Daha öncede beyan ettik Sivas havalanına bir sene kışlık yapılan kar temizleme işlemine harcanan para miktarı kadar bile değil’’ dedi. ‘’MEVCUT HAVAALNI YETERSİZ’’

Şuan ki havaalanının yetersizliğinden bahseden Başkan Bekçi ‘’Memleketimizin gelişememesinin yegane sebeplerinden birisi ulaşım sorunumuzdur. Tokat’ımızın tarihini inceleyecek olursak; Selçuklular zamanında Anadolu`nun 6. büyük kenti olan Tokat, 12. yüzyılda Bizans ve Haçlıduları, 1243 yılından itibaren de Moğol baskısı altında olmasına rağmen İlhanlı egemenliği sonuna kadar gelişmesini sürdürmüş, antik dönemlerde olduğu gibi ekonomi ve ticareti gelişmiş, doğu batı yönündeki büyük ticaret kervanlarının konakladığı hanlar, kervansaraylar ile düzenli yol ve köprüler inşa edilmiştir.Selçuklu Türklerinin Anadolu`da yarattığı, özü güzellik ve sabır olan bu uygarlığın kültür, sanat, mimarlık, bayındırlık eserleri ile Tokat`ta hemen yüz yüze gelinir. Moğolların yaptığı büyük tahribatın ardından 14. yüzyıl sonunda Osmanlı egemenliğine giren Tokat, yükselme döneminde bölgenin tarım ve sanayi merkezlerinden biri olmuştur.Evliya Çelebi`nin uzun uzun anlattığı gibi ``Tokat`ın bağ bahçe ve ovaları Osmanlı Ordularının konaklama ve gıda ambarı olmuş, bakırcılık, ipekçilik, pamuklu dokuma ile çeşitli sanayi ve el sanatları gelişmiş, iş hanları ve çarşıları Bağdat, Bursa ve Halep`tekiler ile kıyaslanır olmuştur.`` ifadeleri bunun kanıtıdır. Bundan yola çıkacak olursak Tokat geçmiş tarihinde de tarım konusunda ön plandaymış, şuanda da Türkiye’nin gıda ihtiyacını bellianda karşılayan, bellianda da ihracat potansiyeli olan sebzesiyle, meyvesiyle, yarıganik,ganik türdeki üretimiyle Türkiye’nin sebze meyve ambarı konumundadır. Dünya yaş sebze ve meyve ticaret merkezinin Tokat’ta kurulması bizim arzumuz. Bunun için gereken en önemli maddelerin başında da ulaşım gelmektedir. Malum, Kara yolu uzun bir süreç gerektiriyor, demir yolundan istifade etmemiz maalesef pek fazla yok. Limanlara ve denizlere olan uzaklığımız Tokat’ın konumu ve coğrafi yapısı itibariyle belli o zaman tek bir noktamız kalıyoda havaalanımız. 
Bunların hepsini bütünleştirecek olursak hava yolu taşımacılığı, kargo taşımacılığı, Tokat’ın ticareti, turizm potansiyeli, eğitim potansiyeli ve Tokat’ın ulaşım potansiyelinin daha iyi şartlarda yapılabilmesi için bu yeni havaalanının en kısa sürede yapılması gerekmektedir.
Son zamanlarda Devletimizin hava yolu taşımacılığına verdiği önem tartışmasız üst seviyelerdedir , içersinde bulunduğumuz 2013 Temmuz ayı içerisinde açılışı yapılan 3 havalimanıyla toplam 52 adet havalimanı faaliyet göstermektedir.En yakın zamanda Kastamonu’da yaklaşık 55 trilyon maliyetle bir havaalanı açılmış , yine son zamanlarda Bingöl havaalanı, Şırnak’ta Şerafettin ELÇİ Havaalanı ve yakında açılışı yapılacak Hakkari Yüksekova Havaalanı gibi. Dolayısıyla artık havayolu taşımacılığı bir elzem bir gerçek haline dönüşmüş. Fakat bunlardan her nedense Tokatlı olarak vermiş olduğumuz özverinin karşılığını maalesef alamamışız. Hiçbir zaman için vatanına ihanet etmemiş, Devletine ihanet etmemiş, askerine ihanet etmemiş ve Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğü konusunda taviz vermemiş olan sevgili Tokat halkının bu havaalanı için harcanacak olan 30-40 trilyon gibi bir parayı hak etmediğini düşünmüyorum.Şuandaki mevcut havaalanımıza baktığımız zaman bu havaalanımızın aprononları dahil olmak üzere, yolcularımızın inip bindiği vip salonlarının dahil olmak üzere sanki 18. Yüzyıl havaalanının göstergesi niteliğindeki gibi Tokat’a ve Tokatlı’ya yakışmıyor. Geçtiğimiz günlerde haberlerde gördüğümüz gibi Şırnaklılar nasıl o havaalanını hak ediyorsa Tokatlılarında o şekilde bir havaalanını hak ettiği kanaatini taşıyorum.Sayın Bakanımız söz verdi biz bunu her platformda dillendireceğiz dolayısıyla Tokatlının 2015 yılında yeni havaalanını hizmete sokmak suretiyle Türk Hava Yolları, Pegasuslar, Anadolujetler, Borajetler gibi firmaların Tokat’a hizmet vermesini istiyoruz. Çünkü Tokat 650.000 nüfusuyla büyükşehir belediyesine aday olacak bir il olarak, havaalanının hem çevre illerimizin, hem de ilçelerimizin büyüklüğü göz önünde bulundurulmak suretiyle biran önce faaliyete geçmesi gerekiydiye düşünüyorum. Ben Sayın Milletvekillerimizden, Sayın Valimizden, Sayın Belediye Başkanımızdan, Sayın Bürokratlarımızdan harekete geçmek suretiyle havaalanımızın biran önce inşaatına başlanmasını arzu ediyor, yetkililerden de hassasiyetle bu konunun üstünde durmalarını istirham ediyoruz. Bir Şırnak kadar, bir Yüksekova kadar olamıyorsak, bir Bingöl kadar olamıyorsak ve siyasilerimiz o yörenin siyasileri gibi çalışma içerisinde değillerse, herkes elini taşın altına koyarak üzerine düşen tüm vazifeleri yerine getirmeli diye düşünüyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Lütfi ELVAN ‘dan da sivil toplum örgütleri olarak, tüm esnaf ve sanatkarlarımızın adına, tüm Tokat halkı adına taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz’’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45